Esipuhe:

Kirjoittamani historiikki täydentää Pentti Lappalaisen Kontiolahden Kokoomus ry:n 50-vuotis -“ Ruiskukka- “ juhlaillalliseen laatimaa kuuden sivun mittaista esitystä.

Olen omassa kirjoituksessani hyödyntänyt Lappalaisen esitystä, tarkistettuani näitä tietojen osalta sekä tehnyt tarvittavat korjaukset.

Edelleen olen mm. katsauksin pyrkinyt valaisemaan yhdistyksen toimintaa sen eri vuosilta, vuosilta joilta materiaalia on tallella.

Lisäksi tämä sisältää päivityksen kuluneelta viimeiseltä kymmeneltä vuodelta.

Yhdistyksen alkutaipaleen vuosia olen tarkistanut lähinnä Kontiolahden kunnan keskusvaalilautakunnan, kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston pöytäkirjoista. Erityisesti perustan lähteeni vuoden 1953 jäsenluettelon sen 150 nimeen, joita nimiä on esiintynyt alkuvuosien kunnan eri pöytäkirjoissa.

Kunnan arkistossa viivähdin vain hetken mutta maakunnan lehtiarkiston ja valokuvat rajasin ajanpuutteen vuoksi kokonaan pois.

Arkistointi ei ole ollut yhdistyksen vahvaa aluetta. Vain hajanaisia luetteloita yhdistyksen alkutaipaleelta ja toiminnasta on tallessa. Alkuvuosilta ehkä ei senkään takia, että silloin elettiin hyvin epävakaata sodan jälkeistä aikaa.

Toivon, että tämä historiikki voisi jatkossa täydentyä ajankohtiin sopivilla valokuvilla.

Olen tämän historiikin liitteeksi tallentanut asiakirjoja, jotka oleellisella tavalla liittyvät yhdistyksemme alkutaipaleisiin sekä liittänyt myös lähdeteoksena Pentti Lappalaisen lyhyen historiikin vuosilta 1945 - 95.

Historiikki on julkaistu Kontiolahden Kokoomus ry:n 60-vuotis juhlassa 26.2.2005.

Kirjoittaja

Mauri Tikkanen

Yhdistyksen varapuheenjohtaja